VSE SE VRAČA
Radi imamo zeleno, ker daje zdravo zavetje našim mislim in dejanjem.
Novo mesto. Zeleno mesto.
VSE SE VRAČA
Zelena prihodnost se začne z odgovorno sedanjostjo.
Novo mesto. Zeleno mesto.
VSE SE VRAČA
Okolje je eno, vsem dodeljeno. Skrbimo zanj, da nam bo vračalo z dobrim.
Novo mesto. Zeleno mesto.

Ambasadorji kampanje so ljudje, ki naše mesto bogatijo s svojo ustvarjalnostjo, idejami in odločitvami, ki jim sledijo tudi drugi. So zgled ravnanja, ki povezuje in s svojimi dejanju puščajo sledi, ki bogatijo mesto in ljudi v njem.

DRUŽINA MAROLT
Družinica Marolt so veliki Jure, manjša Tjaša in najmanjša Višnja. Skupaj soustvarjajo Ljubki Nesmisel. Po duši hedonisti, močno nagnjeni k poležavanju in dobrohotni jedci. Uživajo v dolgih sprehodih in na svežem zraku. So profesionalni prelagalci slabe volje. Vsaj na jutri, če ne še daleč dlje. Najraje, daleč najraje pa se imajo radi. Kot imajo radi svoje mesto.

BRANKA IN MARJAN MOŠKON
Branka in Marjan Moškon sta eden najbolj znanih novomeških parov. Ona je življenje posvetila učiteljskemu poklicu na novomeški osnovni šoli Grm ter vodenju folklornega društva Kres. Rodovi otrok, ki jih je poučevala, se je spominjajo po vedrini in glasnem smehu. Na življenje zre s svetle plati, navdih išče v zakladnici preteklosti, mir pa najde v objemu vode. On je častni meščan Novega mesta, vseskozi zelo vsestranski ustvarjalec in raziskovalec. Poklicno se je zapisal medijem in med drugim ustanovil prvo regionalno televizijo v nekdanji Jugoslaviji, novomeški Vaš kanal, zasebno pa je bil razpet med številne dejavnosti, ki so oblikovale njegov širok pogled na svet in človeka. Neutrudni raziskovalec zgodovine Slovencev je danes predvsem aktivni upokojenec, ki jemlje radosti druženja in ustvarjanja z velikim zanosom, tako pa se skupaj z Branko posveča tudi njunim trem vnukinjam.

ROD GORJANSKIH TABORNIKOV
Rod gorjanskih tabornikov je prostovoljna mladinska organizacija, ki se že skoraj 65 let ukvarja z vzgojo mladih v zrele in odgovorne posameznike. RGT šteje 200 aktivnih članov za katere vsako leto priredijo preko 20 akcij in vsaj pet od teh je večdnevnih. Bistvo taborniške organizacije je v simbiozi z naravo, gojenju vrednot zdravega življenja, solidarnosti, učenju delovanja v različnih skupinah, medgeneracijsko druženje … Veliko jim pomeni, da so lahko ambasadorji projekta “Vse se vrača”, saj je to sodelovanje praktično začrtano že v njihovem poslanstvu.

Njihov moto je Z naravo k boljšemu človeku!

VRTEC CICIBAN
Vrtec Ciciban Novo mesto je javni zavod, ki v okljuku reke Krke združuje deset večjih in manjših vrtcev. V vsakdanje življenje v vrtcu je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in zaposlenih. Zdrav način življenja v zdravem in spodbudnem okolju: spoznavanje, razvijanje vrednot, stališč do ravnanja in ohranjanja čistega naravnega okolja, je ena izmed glavnih nalog ekološke vzgoje, ki ji v vrtcu Ciciban namenjajo posebno pozornost in je že postala del njihovega vsakdana. Z otroško igrivostjo in radovednostjo se lotevajo tudi tako velikih težav, kot sta onesnaženo okolje in kopičenje odpadkov. Delajo majhne korake in verjamemo, da bodo z leti postali večji in več jih bo. Prepričani so, da se jim bo vsak, še tako majhen korak, ki ga naredijo za ohranitev okolja, pošteno vrnil.

DRUŠTVO NATURO
Društvo Naturo je organizacija, ki se je zavezala, da bo otrokom spet zagotovila tisto sproščeno, svobodno in igrivo otroštvo. Del njihove vizije je, da bodo otroška igrišča, gozdovi, obrežja rek in druga naravna okolja spet polna otroških glasov in stopinj. Verjamejo v moč proste igre otrok, ki pomembno vpliva na otrokov celostni razvoj in njihova naloga je, da jim jo v čim večji meri zagotovijo. V ta namen oblikujejo različne programe za otroke in družine in zagotovijo ustrezne pogoje za prosto igro – čas, prostor (v naravnem okolju) in čim manj vmešavanja odraslih. Njihov osrednji projekt se imenuje »Gremo na igrišče!«, v okviru katerega otroke in njihove starše večkrat na leto v različnih slovenskih mestih (tudi v Novem mestu) povabijo na igralne dni, na lokalna blokovska igrišča.  Na tej osnovi so razvili še 8 dodatnih projektov, ki zasledujejo iste cilje.

Moto njihovega projekta »Gremo na igrišče!« je: Bolje ena zlomljena roka v otroštvu kot dve levi roki v odraslosti.

Tekom kampanje bomo razkrivali obraze ambasadorjev zelenega Novega mesta. Z njihovimi zgodbami in sporočili bomo dopolnjevali pripoved o skupni skrbi za zeleno prihodnost našega mesta.