Ambasador pomeni, da v nekaj verjameš in za tem stojiš

En moj prijatelj (kar ne pomeni, da imam le enega prijatelja, ampak tokrat je prišel ravno on na vrsto) vedno govori, da če delaš nekaj z užitkom in zanosom, to ljudje okoli tebe slej kot prej prepoznajo in zato toliko bolj cenijo. Zato se začnejo stvari počasi postavljati na svojo mesto. Ko sem začel pisati svoj blog, sem pisal predvsem za in zaradi sebe. Nekje vmes pa se je začel krog sledilcev širiti. In sedaj sem prišel do točke, ko sprejemam ponudbe za sodelovanje v projektih, v katere resnično verjamem.

Jaz imam rad Novo mesto, z vsemi svojimi pomanjkljivostmi in čudaštvi. Vem, kaj ponuja in kaj lahko pričakujem od njega. Od njega ne pričakujem preveč in zato me ne razočara. Kar seveda pomeni, da me občasno tudi sila pozitivno preseneti. Akcija Vse se vrača mi je pisana na kožo. Ker veliko raje hodim peš kot se peljem z avtom, ker nikoli ne smetim po nepotrebnem in ker me privlači čista in neokrnjena narava.

Reka Krka je vsako leto bolj čista. Potapljači pravijo, da je to predvsem zaradi vedno večje osveščenosti ljudi. Danes ljudem preseda nastlano, umazano, smrdljivo. Nekaj najlepšega je akcija, ki podpira vse drugo. Sveže, čisto in prijetno. Kjer so naloge take, da greš na družinski sprehod, pripraviš ozimnico ali zbiraš star papir, točno tako kot smo to počeli kot mulci v osnovni šoli. In tovrstne početje celo nagradijo. V upanju, da bo kmalu postalo dejanje samo največja nagrada.

Sedaj smo družinica. To pomeni, da sem hote ali nehote mojemu malemu knedlu za zgled. Tisto, kar nočem, da si zapomni, si seveda zapomni desetkrat hitreje. Zato skupaj sodelujemo v teh akcijah. Pospravljamo, ločujemo, se sprehajamo in ob tem uživamo. Jesen je najbolj barvit letni čas in idealen za tovrstna početja. Vse neumnosti tega sveta se lahko nauči sama, za to ne potrebuje moje pomoči.

Vedno mi je bila všeč beseda ambasador. To pomeni, da v nekaj verjameš in za tem stojiš. Vedno so mi bili všeč načelni ljudje. Ker se ne obračajo po vetru, ampak dobro vedo, kaj si želijo in kako bodo to dosegli. In kar naenkrat smo postali ambasadorji čistega okolja, neokrnjene narave, vonja po svežem zraku. To se mi zdi čudovito.

In čeprav je biti vzor samo eni mali osebi včasih kar naporna reč, se v tem primeru splača potruditi. Čeprav razmeče star papir, preden mi ga uspe zvezati, je to naložba na dolgi rok.

Če delaš nekaj, v kar resnično verjameš in si temu pripravljen nameniti veliko časa in energije, bodo to prepoznali tudi drugi. Če to prepoznajo drugi, potem si na pravi poti. Menda se vse v življenju vrača. Kar daš, to dobiš. Podarim/dobim varinta.

Včasih je treba reciklirati misli, pospraviti dušo in se razbremeniti preteklosti. Šele potem si sposoben narediti korak naprej.

JURE MAROLT, ambasador kampanje Vse se vrača in avtor bloga Ljubki nesmisel

Recommended Posts