Med ambasadorji tudi vrtec Ciciban!

Družini naših ambasadorjev se v februarju pridružuje tudi vrtec Ciciban.

Vrtec Ciciban je javni zavod, ki v okljuku reke Krke združuje deset večjih in manjših vrtcev. So naslednik vrtca, ki ima svoje zasnove v daljnem letu 1930, ko ekološka problematika še ni bila tako pereča. V vsakdanje življenje v vrtcu je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih. Zdrav način življenja v zdravem in spodbudnem okolju: spoznavanje, razvijanje vrednot, stališč do ravnanja in ohranjanja čistega naravnega okolja, je ena izmed glavnih nalog ekološke vzgoje, ki ji v vrtcu namenjajo posebno pozornost in je že postala del vsakodnevnega kurikula.

Že vrsto let pazijo, kam odvržejo papir, plastenko, bananin olupek. Ugašajo luči in varčno točijo vodo. V igralnicah oz. enotah imajo označene koše za ločeno zbiranje odpadkov h kateremu vsakodnevno spodbujajo otroke, drug drugega, posledično pa tudi starše in ostale obiskovalce vrtca. V vrtcu na to temo potekajo številni projekti, prek katerih se trudijo razvijati naklonjen, spoštljiv in odgovoren odnos do narave, hkrati pa vse udeležence ozaveščajo o pomenu recikliranja. S podjetjem Bitea zbirajo prazne kartuše, k zbiranju izpraznjenih tonerjev in kartuš pa vabijo tudi druga podjetja. Komunala poskrbi za pravilen način zbiranja in odvoza izrabljenih baterij, ki jih zberejo v zato primerne zabojnike. Redno skrbijo, da je okolica vrtca čista in urejena. Nabirajo in zbirajo naravne in odpadne materiale, ki jih uporabijo za ustvarjanje v vrtcu. S tem proizvedejo mnogo manj smeti, kot če bi materiale kupovali. Večkrat letno organiziramo akcijo zbiranja odpadnega papirja. Starši skupaj z otroki vestno zbirajo in prinašajo odslužen papir. Z zbiranjem plastičnih pokrovčkov poleg spodbujanja ekološkega odnosa do okolja širijo med otroci tudi prostovoljnost in dobrodelnost. Skrbijo za lastno zdravje z zdravo, uravnoteženo prehrano,dovolj gibanja na svežem zraku, osebno higieno in čistočo prostorov. Razvijajo moralno-etične vrednote: kulturno vedenje, spoštovanje in medsebojne odnose. Vsakodnevno skrbijo za bivanje na prostem, hodijo na sprehode in izlete, kamor občasno povabijo tudi starše in stare starše. Na vrtčevih igriščih skupaj z otroki sadijo nova drevesa, se seznanjajo s koristnostjo lastnega sadovnjaka, skrbijo za ptice in veverice, obdelujejo zelenjavni vrt, kompostirajo, vzgajajo sadike, sadijo cvetje …

Z otroško igrivostjo in radovednostjo se v vrtcu lotevajo tudi tako velikih težav, kot sta onesnaženo okolje in kopičenje odpadkov. Delajo majhne korake in verjamejo, da bodo z leti postali večji in več jih bo. Prepričani so, da se jim bo vsak, še tako majhen korak, ki ga naredijo v smeri k ohranitvi okolja, pošteno vrnil.

 

 

Recommended Posts